9 pași pentru a avea grijă de hainele albe

Sunt sigură că îți este familiară sintagma “Hainele albe se murdăresc repede”. Ei bine, este doar un mit care ne împiedică deseori să purtăm articole albe din teama de a nu le murdări. Este adevărat că unele produse albe necesită tratamente speciale fie că vorbim despre spălarea unui tricou, fie despre depozitarea acestora împreună cu cele colorate. Odată ce înveți pașii corecți despre cum să ai grijă de ele, procesul devine mult mai ușor. Plecând de la premisa că toate hainele se murdăresc la fel, în continuare îți voi povesti cum să ai grijă de hainele albe pentru a avea încredere să le porți mai des și să le asortezi cu piese vestimentare colorate. Indiferent de sezon, ai curaj să porți alb!

 

1. Depozitează-le lângă alte haine deschise la culoare.

Așa transferul de culoare de pe hainele închise pe cele albe nu se mai produce. Împarte hainele de pe raft în culori deschise și culori închise. Cele deschise să cuprindă haine albe, crem, gri, bej și culorile mai puțin puternice, iar celelalte să fie culori puternice pornind de la roșu, verde, galben, iar ultimele să fie cele negre. Aplică această regulă atât pentru hainele de pe rafturi, cât și pentru cele de pe umerașe, fie că depozitezi pulovere, pantaloni sau bluze.

 

2. Cu hainele albe joci 1 la 1 – le porți o dată și le speli.

Este o regulă importantă deoarece așa diminuezi șansele ca materialul să se îngălbenească. Combinația dintre deodorant și transpirația acidă este cea care îngălbenește cămășile sau bluzele în zona axilei. Un extra sfat este să le speli cât mai repede după ce le folosești, deoarece chiar dacă pata nu este încă vizibilă, ea tot se formează. Cu cât stă mai mult, cu atât poate să fie mai dificil de scos ulterior.

 

3. Sortează-le și spală-le separat.

De multe ori ajungem să avem hainele alb – gri din cauza unei sortări incorecte. Fie că ești femeie, fie că ești bărbat, asigură-te că nu îți scapă produse albe în mașina cu haine colorate sau invers. Este un must în menținerea hainelor albe pentru mai mult timp în garderobă.

 

4. Folosește un ciclu de spălare cu apă cât mai caldă.

Înainte de a pune articolul în mașina de spălat, consultă eticheta de întreținere cu privirea la ciclu de spălare potrivit pentru articolul tău. Eticheta de întreținere arată temperatura maximă la care poți spăla produsul și îți recomand să respecți acea temperatură.

 

5. Dozează corect detergentul.

Nu pune mai mult detergent crezând că o să curețe mai bine deoarece se va întâmpla fix opusul. El va rămâne în țesătură pentru că nu va avea posibilitatea să se clătească foarte bine, iar asta va duce în timp la apariția petelor galbene. Dacă ai pus prea mult detergent, îți recomand să dai o extra clătire.

3 modalități prin care poți afla dacă folosești prea mult detergent:

  • Uită-te la aspectul pe care îl are haina imediat după spălare. Dacă articolul este

lipicios probabil că simți reziduuri de detergent. Așa poți să ajustezi cantitatea de produs pe care o utilizezi la următoare spălare.

  • Material ușor rigid sau haine albe care au devenit gri. Dacă ai de-a face cu oricare

dintre aceste situații, ia în considerare faptul că este posibil să fi folosit prea mult detergent.

  • Mașina ta de spălat rufe are un miros urât. Mirosul neplăcut este rezultatul

acumulării în timp a detergentului în garnitura mașinii tale de spălat, detergent care a mucegăit. Dacă se întâmplă acest lucru, este nevoie să cureți mașina de spălat haine înainte de următoarea utilizare.

 

6. Detergenți și aditivi pentru haine albe.

Pentru procesul de spălare, îți recomand să folosești un detergent special pentru hainele albe, însă mai întâi consultă eticheta de întreținere. Dacă albirea nu este permisă, folosește detergenți care nu conțin astfel de aditivi. Pentru un tratament suplimentar de albire, folosește și un aditiv pe bază de oxigen activ care este mai blând cu țesăturile decât clorul. Astfel, te asiguri că fibrele nu se rup și că materialul nu se îngălbenește în timp.

 

7. Spune pas balsamului de haine.

Sunt sigură că îți place cum miroase balsamul tău de haine, însă nu este tocmai aliatul perfect pentru a prelungi viața hainelor deoarece lasă reziduuri care în timp se transformă în pete galbene sau transformă produsul într-unul alb – gri. Dacă totuși îți dorești să folosești, înjumătățește cantitatea de balsam sau adaugă o clătire suplimentară la finalul programul de spălare.

 

8. Reglează temperatura fierului de călcat.

Îți recomand să folosești o temperatură corespunzătoare materialului ca să eviți deteriorarea hainelor. Setează temperatura în funcție de indicațiile de pe etichetă. O temperatură prea ridicată poate să schimbe culoarea materialului. Calcă hainele pe dos pentru a diminua riscurile ca materialul să se deterioreze.

 

9. Acordă atenție produselor pe care le folosești.

O altă pată care contribuie la aspectul mai puțin alb al hainelor albe vine de la produsele pe care le folosim pe noi înșine. Deodorantele și antiperspirantele, loțiunile, cremele de protecție solară, autobronzantele, machiajul, produsele pentru păr și alte articole de toaletă se transferă pe hainele albe în timp ce le porți. Lasă produsele să se usuce complet pe corp înainte de a te îmbrăca cu haine albe.

În speranța că etapele parcurse anterior îți sunt de folos, te încurajez să porți alb indiferent de sezon. Acum că ai aflat că albul nu se murdărește mai repede decât celelalte culori din garderoba ta, combină acel pulover alb cu pardesiul grena. Însă ai grijă să le depozitezi separat, albe cu albe și colorate cu colorate.

 

Dacă ai întrebări sau provocări pe care le întâlnești și ți-ai dori să le regăsești în următoarele articole, nu ezita să le scrii în secțiunea de comentarii. Mi-ar face plăcere să stăm la povești și să aud întâmplările tale cu privire la rutina de întreținere a hainelor albe.

Drag View

GRATUIT

Discovery Call

Stabilește un apel gratuit de 30 minute, să discutăm despre nevoile tale și cum poți beneficia de aceste training-uri!