5 pași atunci când depozitezi hainele de vară

Este perioada ideală pentru a face loc puloverelor preferate, eșarfelor călduroase și șosetelor flaușate. Dar nu înainte de a-ți spune cum poți avea grijă ca hainele de vară să fie păstrate pentru a face parte din garderoba ta și anul viitor.

 

Cele mai confortabile haine de vară sunt create din țesături ușoare, fluide, care permit pielii să respire chiar și în cazul temperaturilor ridicate. Fie că sunt în culori deschise, fie în culori închise, acestea pot prezenta pete vizibile și chiar și pete pe care le vedem abia după ceva timp. Așa că m-am gândit să îți ofer câteva tips&tricks pentru a ști cum să îngrijești obiectele tale vestimentare pentru a te bucura de ele mai mult timp.

 

1. Sortarea hainelor vine înainte de spălarea acestora

Când faci rocada, înainte să te gândești la “comfort clothes” de toamnă-iarnă, uită-te cu atenție în dressing și sortează-ți hainele în: “all season și summer”. Așa te asiguri că bagi la păstrare doar hainele de care nu vei mai avea nevoie în sezonul următor. Te sfătuiesc să lași deoparte câteva tricouri și maiouri, merg perfect pe sub sacouri. Poate chiar și fustele sau rochiile pe care le poți purta cu dres și pe care le poți combina cu un pulover.

Schimbarea garderobei de la un sezon la altul are o mulțime de beneficii. De exemplu, poți face un “declutter” și să vezi dacă există în garderoba ta vreun articol pe care nu l-ai purtat în ultimii doi ani și pe care ai putea să îl donezi sau să îi faci un downgrade.

Indiferent de hainele pe care le avem atunci când facem trecerea de la un sezon la altul, te sfătuiesc să le împarți în 3 categorii: keep, fix, donate. A treia categorie poate fi câteodată provocatoare, însă este o metodă benefică de a face loc în garderoba pentru vara viitoare. Și crede-mă, hainele tale apreciază un spațiu aerisit.

 

 

2. Acum urmează etapa de spălare

După ce le-ai sortat, ia-le pe cele de vară și bagă-le la spălat sau du-le la curățătorie! Îți recomand să speli tot ce ai purtat, chiar dacă ai o cămașă cu mânecă scurtă sau vreo fustă pe care ai purtat-o doar o singură dată. Este primul pas pentru a te asigura că atunci când vine vara și le scoți la purtat nu le vei găsi pătate, decolorate sau îngălbenite.

Amintește-ți să folosești un program scurt, să citești eticheta de întreținere, să setezi o temperatură de 30 ° și să nu pui foarte mult detergent. Dacă observi unele pete pe haine, lasă-le la înmuiat pentru câteva ore sau peste noapte cu detergent sau un alt produs dedicat petelor.

 

3. După spălare, hainele au nevoie să se usuce complet

După ce le-ai spălat, asigură-te că sunt foarte bine uscate înainte să le împachetezi. Este important să te asiguri că nu rămâne umiditate reziduală pentru că altfel fie există posibilitatea să mucegăiască, fie o să prindă un miros neplăcut foarte greu de scos ulterior. Aceste aspecte se aplică atât în cazul în care lași hainele să se usuce la liber, cât și în cazul în care folosești un uscător electric.

 

4. Sortează-le pe culori înainte să le depozitezi

Pune-le pe culori atunci când le depozitezi. Da, știu că pare ceva neobișnuit, dar așa te asiguri că elimini posibilitatea să migreze culoarea din bluza neagră în cămașa aia superbă crem.

 

5. Și ultimul pas, depozitarea

Depozitează hainele într-un spațiu curat, uscat și fără lumină. Pe rafturile superioare sau pe rândul din spate al raftului dacă sunt suficient de adânci și îți permit asta. În pungi care se videază, într-un geamantan pe care nu îl folosești, dar să te asiguri că este curat. De asemenea cutiile mari din plastic pot fi folosite ca spații de depozitare, dar este foarte important să te asiguri că sunt curate (atât cutiile, cât și hainele) deoarece este locul ideal pentru ca micile gângănii să se înmulțească și să strice hainele.

Sfatul meu este să nu pui hainele în pungi de plastic deoarece materialul acestora nu respiră, ba mai mult transpiră și se deteriorează destul de repede. Îți sugerez niște saci din material textil pe care îi poți face chiar tu din tricouri vechi sau fețe de pernă pe care nu le mai folosești.

Poți pune săculeți cu lavandă sau cedru pentru o extra protecție și pentru ca mirosul de stătut să nu se instaleze prea tare. Însă ai grijă să nu pui direct pe materiale deoarece uleiul pătează și decolorează materialele.

 

Uite 5 lucruri cu care mi-ar plăcea să rămâi după ce parcurgi acest articol:

  • Indiferent de sezon sortează hainele în trei categorii: keep, fix, donate
  • Hainele se spală înainte de depozitare – mai ales gecile, pantalonii de ski, dar și articolele purtate doar o dată
  • Depozitează hainele într-un spațiu curat, rece, fără lumină și uscat
  • Hainele pot fi depozitate pe un raft superior, geamantan, pungi de vidat, saci din material  – bumbac
  • Săculeții cu lavandă sau cedru nu se pun direct pe material deoarece pătează

Dacă ai idei sau întrebări sunt aici să îți răspund și să povestim împreună mai multe.

 

Short BIO

Bună, eu sunt Ana Stoica și cred că sustenabilitatea începe prin a avea grijă de ce avem deja. Sunt specialist în îngrijirea materialelor textile cu peste 12 ani de experiență în industria curățătoriilor-spălătoriilor textile. Misiunea mea este de a crea un ecosistem în care designerii să producă mai bine, consumatorii să poarte mai bine, curățătoriile să îngrijească mai bine. Mă implic în proiecte care au la baza sustenabilitatea și educația, iar acesta este unul din motivele pentru care îmi aduce o mare bucurie să povestim aici despre cum să avem o mai bună grijă de hainele noastre.

Drag View

GRATUIT

Discovery Call

Stabilește un apel gratuit de 30 minute, să discutăm despre nevoile tale și cum poți beneficia de aceste training-uri!