Cum adaptăm rutina de spălare a familiei după venirea copilului
Apariția unui bebe în familie vine cu schimbări și lucruri noi de învățat, în special pentru tine, viitoare mămică. Știu că ai multe de organizat și că nu îți mai încapi în piele de fericire pentru momentul în care piticul va fi aici. Așa că, m-am gândit să îți ofer sprijinul meu prin câteva informații care să îți ușureze ție procesul de pregătire a hainelor pentru bebeluș. În continuare, îți prezint cele 6 etape din fluxul de spălare și câteva tips&tricks despre fiecare etapă. Haide să luăm împreună fiecare etapă.
1. Igienizarea mașinii de spălat
Igienizează-ți mașina de spălat cel puțin o dată pe lună. Poți folosi fie 1 litru de oțet și un program de spălare la o temperatură de 60°, fie acid citric unde poți utiliza tot un program de 60°. Oțetul se adaugă în mașina de spălat, în cuvă și la fel și acidul citric. Bineînțeles, poți cumpăra un produs din comerț special pentru această etapă de igienizare. Amintește-ți că mașina de spălat are un filtru care necesită și el curățare, iar etapa de igienizare a mașinii include și curățarea sertarului unde se pune detergentul. În cazul în care ai un uscător electric, asigură-te că filtrul este constant curat, pentru a eficientiza procesul de uscare.
2. Prima spălare a hainelor de bebe
Chiar dacă hainele celui mic sunt noi, asta nu îți garantează că sunt lipsite de germeni, praf și murdărie. Înainte de a ajunge în dulapul ghindocului tău sub forma unor haine mici și simpatice, ele trec printr-un proces complex: țesăturile sunt în primă fază depozitate, din ele sunt confecționate articolele, apoi acestea sunt transportate și depozitate, iar abia apoi ajung pe rafturile magazinelor și la noi, consumatorii. De aceea, este important să ții cont că înainte să așezi articolele în dulap sau să le folosești, acestea au nevoie să treacă printr-un prim proces de spălare și igienizare.
Cu cât timp înainte de venirea bebelușului ar trebui realizată prima spălare?
Dacă ești la primul bebe, s-ar putea să te întrebi când ar fi necesar să te organizezi cu
spălarea articolelor. Atâta timp cât ai la îndemână câteva articole deja pregătite pe când bebe va fi acasă, situația este sub control. Dacă ai primit în dar sau ai cumpărat haine de diferite mărimi, te sfătuiesc ca înainte de prima spălare să sortezi hainele în funcție de mărimi și vârstă. Te va ajuta să ști exact care sunt hainele pe care le va purta copilul tău și care sunt articolele pe care le vei pune deoparte până când îi vor fi potrivite ca mărime.
Înainte de sosirea lui bebe, îți sugerez să te ocupi de prima spălare a articolelor de mărimi mici deoarece pe acelea le vei folosi în primele luni.
3. Spălarea hainelui celui mic
Verifică simbolurile de întreținere de pe hainele lui bebe. Eticheta de întreținere arată
temperatura maximă la care poți spăla produsul și îți sugerez să speli pentru prima dată hainele bebelușului tău la temperatura indicată.
Nu adăuga înălbitor. Înălbitorul pe bază de clor poate provoca iritații pe pielea sensibilă a nou-născutului deoarece nu este destinat utilizării pentru hainele acestuia. O alternativă naturală este percarbonatul de sodiu care este un înălbitor ecologic, urmată de soluțiile din comerț speciale pentru hainele copiilor.
Utilizează un detergent special pentru hainele bebelușului. Alege un detergent ecologic destinat spălării hainelor copilului tău, deoarece bebelușii au pielea foarte delicată și sensibilă, iar enzimele existente în majoritatea detergenților clasici care îndepărtează petele îi pot irita pielea. Detergentul pe care îl folosești pentru a-i spăla hainele celui mic poate fi utilizat cu încredere și în spălarea hainelor de adulți.
Nu folosi balsam. Balsamul nu este tocmai aliatul perfect pentru a prelungi viața hainelor celui mic deoarece poate lăsa reziduuri care în timp se transformă în pete galbene sau îi transformă body-ul într-unul alb-gri. Mai mult decât atât, pielea copiilor, dar și pielea noastră absoarbe reziduurile de pe haine. Folosirea balsamului reduce formarea electricităţii statice și ușurează procesul de călcare, însă nu toate ţesăturile au nevoie de acest tratament, mai cu seamă hainele unui bebeluș deoarece cele mai multe balsamuri din comerț conțin parfumuri care îi pot irita pielea.
Alege un ciclu de spălare blând cu apă rece. În ciclu de spălare blând, folosim o temperatură de 30° și 600-800 de rotații/minut. Dacă setările mașinii tale de spălat îți permit, alege programul “Care”. Când speli hainele nou-născutului tău vei vedea că poți fi tentată să alegi un ciclu de spălare cu o temperatură de 60° și cu o durată de câteva ore, gândindu-te că astfel vor fi eliminați toți germenii și bacteriile, dacă aceștia există. În rutina obișnuită de spălare poți folosi cu încredere temperaturi de 30°. Dacă ți-a fost recomandat sau dorești să speli la o temperatură ridicată, asigură-te că hainele celui mic acceptă procesarea la acea temperatură. De cele mai multe ori pentru hainele copiilor este folosit un program delicat cu o temperatură maximă de 30°- 40° ceea ce înseamnă, așa cum am precizat mai sus, o reducere a turațiilor în procesul de spălare.
Spălarea scutecelor reutilizabile este una dintre excepții. Alege un program cu prespălare și cu o temperatură de peste 40° în cazul în care scutecul prezintă pete.
Clătește rufele celui mic de două ori. Verifică setările mașinii tale de spălat și dacă există opțiunea de clătire suplimentară adaug-o cu încredere la ciclul tău de spălare. Avantajele unei duble clătiri sunt riscul diminuat de iritații, prelungirea vieții hainelor și nu în cele din urmă, lipsa reziduurilor de detergent în țesătură după spălare.
Înainte de a spăla hainele, tratează petele. Apariția petelor în perioada de bebelușeală
este inevitabilă. Atât pe parcursul alăptării, cât și pe cea a diversificării, bebe va elimina diverse lichide, uneori într-un ritm constant. Apariția petelor mai poate fi cauzată și de anumite produse folosite pentru îngrijirea pielii celui mic, cum ar fi uleiul sau crema de corp.
Iată ce poți face pentru a îndepărta petele de pe hainele celui mic:
O etapă care este de cele mai multe ori adăugată în rutina de spălare a hainelor este cea a predetașării petelor. Asta se întâmplă de cele mai multe ori sub forma înmuierii hainelor cu soluții de scoatere a petelor sau cu ajutorul unui detergent delicat. Hainele se lasă la înmuiat într-o cădiță cu apă în care să fie deja dizolvat un detergent delicat pentru câteva ore, sau poate chiar peste noapte. În următoarea zi se bagă la spălat împreună cu alte haine care nu au avut nevoie de acest proces.
4. Uscarea articolelor copilului tău
Hainele pentru bebe pot fi uscate cu restul articolelor, fie că folosești un uscător electric, fie un suport de uscare poziționat într-un loc unde aerul poate circula.
Pot usca hainele bebelușului meu în uscătorul electric?
Majoritatea hainelor pentru bebeluși rezistă bine în uscător, așa că dacă ai deja sau te gândești să investești într-unul, îl poți folosi cu încredere! Iată însă câteva lucruri pe care este necesar să le știi despre uscarea hainelor pentru bebe în uscător:
- Pune în uscător haine din țesături similare. Adică să nu fie haine foarte groase și altele
subțiri.
- Folosește mingii de lână pentru a eficientiza procesul de uscare și pentru a-l scurta.
- Pentru uscarea hainelor de bebe te sfătuiesc să alegi un program delicat cu o
temperatură de 40° sau un program cu temperatura mica/medie.
Îi pot usca hainele lui bebe și fără să investesc într-un uscător electric?
Sigur că hainele lui bebe se pot usca și la liber, atârnate alături de celelalte articole pe un suport de haine sau pe o sârmă unde aerul și căldura soarelui pot circula. Asigură-te că hainele sunt uscate complet înainte să le pui în dulap deoarece există posibilitatea să rămână umiditate reziduală și în timp aceasta duce la apariția petelor și a mirosului neplăcut. De asemenea, odată ce hainele sunt complet uscate, le poți împacheta și pune în dulap. Cu cât lași mai mult hainele la uscat cu atât acestea se vor înăspri, iar călcarea va deveni mai dificilă.
5. Călcarea hainelor celui mic
În primele luni este necesar ca hainele celui mic să fie călcate deoarece aburul și temperatura ridicată a fierului de călcat oferă o extra igienizare a țesăturii și astfel bacteriile și germenii dispar, dacă aceștia sunt prezenți. După călcare, hainele vor fi netede și potrivite pentru a fi purtate de bebelușul tău care are o piele sensibilă.
6. Depozitarea hainelor de bebe
Modalitatea în care alegi să depozitezi hainele copilul tău după uscare este o preferință personală. Cu toate acestea, ține cont ca înainte de a le depozita să faci o triere a lor ținând cont de mărime, vârstă și sezon. Așa vei putea să faci o selecție a hainelor pe care încă le mai poate purta și pe cele pe care este necesar să le donezi.
Uite câteva moduri prin care îi poți depozita hainele lui bebe cu ușurință:
- Recipiente de depozitare a hainelor pentru bebeluși cu capac. Când achiziționezi
acest tip de recipient, îți sugerez să cauți numărul 5 din triunghiul de reciclare sau literele „PP” pentru a te asigura că sunt fabricate din polipropilenă. Aceasta nu emite substanțe chimice care dăunează materialului și astfel nu există riscul ca pielea bebelușului să sufere iritații.
- Saci de depozitare a articolelor de bebe. Dacă îți dorești ca hainele să fie depozitate
pentru o perioadă mai lungă de timp sau să economisești spațiu, poți căuta sau confecționa saci de depozitare care nu sunt din plastic. Aceștia se găsesc și în comerț, însă îi poți confecționa chiar tu din fețe de pernă pe care nu le mai folosești.
Știu sigur că, în așteptarea lui bebe, este nevoie să înveți multe lucruri noi și diferite și să îți adaptezi stilul și practicile de viață pentru când el va fi aici. Așa că îmi doresc ca cele 6 etape pe care tocmai le-ai parcurs să îți ușureze procesul și mai ales să îți ofere timp suficient să te bucuri de micuțul tău.
Și iată o resursă suplimentară tare valoroasă, care sigur îți va fi de folos și la care am contribuit și eu, în mare măsură. Mădă Preda, specialistul nostru în organizare și planificare (și mamă de patru!) a creat un curs dedicat special viitorilor părinți adică ție, mămico, și lui tati. Timp de 4 sesiuni întinse pe opt ore veți primi diferite strategii de planificare și organizare ca să fiți pregătiți din toate punctele de vedere pentru venirea pe lume a bebelușului. Voi fi și eu prezentă pentru a te ajuta să te familiarizezi cu rutina de spălare a hainelor celui mic, cu detergenții necesari și cu modul în care se calcă și se depozitează corect hăinuțele puiului. Cursul va fi disponibil on demand începând cu luna decembrie și îl poți viziona în ritmul tău, alături de tati. Intră pe Instagram madalinapreda.ro și urmărește-o acolo. Vei afla toate informațiile necesare pentru acest curs.
Dacă ai întrebări sau provocări pe care le întâlnești și ți-ai dori să le regăsești în următoarele articole, nu ezita să le scrii în secțiunea de comentarii. Mi-ar face plăcere să stăm la povești și să aud întâmplările tale cu privire la rutina de spălare a hainelor lui bebe.